Blog: Talent Innovation Pool Community door Lisa Weggemans

Hoe kunnen we de veelzijdigheid en innovaties van de maritieme wereld meer naar buiten brengen, om zo nieuwsgierigheid te wekken voor deze dynamische sector?  Dat is de vraag waar het multidisciplinaire team van studenten en young professionals van de TIP Community zich mee bezig houdt. In deze blog lees je meer over de community en hoe het team te werk gaat!

Eerst even voorstellen; ik ben Lisa Weggemans en werk als campus recruiter en stage coördinator bij Damen Shipyards. Samen met Femke, die haar kantoorstage bij ons volgt, doen we vanuit Damen mee aan het TIP project. Andere deelnemende bedrijven zijn Mammoet, RH Marine en GustoMSC.

Maar wat is nu eigenlijk de TIP Community? TIP staat voor Talent Innovatie Pool, waarin jonge medewerkers van verschillende bedrijven samenkomen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Hierdoor ontstaat een kenniscommunity van young professionals die samenwerken aan innovatie. Aan elke medewerker wordt een student gekoppeld die, voor zijn of haar stage, voor een betrokken bedrijf een innovatievraag onderzoekt.

Wat bijzonder is aan het project, is dat het doel niet van te voren vast staat, dit bepaal je met elkaar. Vervolgens faciliteert de project leider, Danielle Stolk, in passende masterclasses die ons helpen dit doel te behalen. Het doel waaraan wij werken is om nieuwsgierig te wekken voor de maritieme sector en de veelzijdigheid van deze sector zichtbaar maken. We zijn op dit doel gekomen omdat we allemaal zien dat er al diverse dingen gebeuren aan innovaties en verduurzaming in de sector. Tegelijkertijd zijn het vaak traditionele (familie-)bedrijven, die de innovatieve kant niet echt uitstralen en naar buiten brengen, waardoor bijvoorbeeld jongeren en studenten wellicht eerder kiezen voor een sector die wél meer het innovatieve karakter naar buiten brengt.

In september zijn we met het project gestart en om de week komen we in totaal 10 keer (virtueel) bij elkaar. Nadat we in de eerste sessies elkaar hebben leren kennen en ons gezamenlijke doel hadden bepaald, zijn we aan de slag gegaan. Zo hebben we tijdens een training van Youngworks ons verdiept in generatie Z. Wat vindt deze generatie belangrijk en hoe enthousiasmeer je hen? En in november kwamen we voor het eerst fysiek bijeen op een inspirerende locatie: het Innovation Dock op de RDM campus waar Jurjen Lengkeek, co-founder van RDM Next ons meenam in de wereld van innovaties. Naast de verdiepende sessies wordt ook gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling. Iedereen heeft een persoonlijk doel gesteld, waarmee we ook aan de slag gaan tijdens het project.

Op deze manier vergaren wij kennis van allerlei verschillende onderwerpen. Het zijn als het ware puzzelstukjes waar wij als team een geheel van maken om uiteindelijk nieuwe technologieën in de maritieme sector meer te laten zien aan de buitenwereld! Het is een hele leuke manier om door samen te werken met mensen van verschillende bedrijven je kennis te verrijken! Benieuwd hoe het project zich ontwikkelt? Volg de updates via: https://www.linkedin.com/company/tip-community/