Terugblik ‘How to be an innovator’ Innovation lead crash course

Binnen twee uur een compleet ontwikkeltraject doorlopen: dat was het doel tijdens de Innovation Lead Crash Course. In de maritieme wereld wordt innovatie vaak gedreven door techniek. Tijdens deze skillsessie werden deelnemers uitgedaagd om de kansen vanuit andere hoeken te ontdekken. De skillsessie werd als samenwerking van Maritime Delta en RDM Next online gehost tijdens het Navingo Career event.

Innovatie als gedeelde verantwoordelijkheid
Waar innovatie eerder werd gezien als de verantwoordelijkheid van specifieke teams, wordt het tegenwoordig meer een gedeelde verantwoordelijkheid binnen bedrijven. Dat betekent dat er meer ruimte komt voor werknemers om op zoek te gaan naar nieuwe kansen en verbetering van bestaande producten en processen. Maar waar je begin je met zoeken? En in welk idee steek je je beperkte resources? En hoe zorg je dat je idee verder dan de post-it komt?

Meer dan techniek
Vaak wordt het antwoord snel gevonden in ontwikkelingen in techniek. Technische verbeteringen zorgen nou eenmaal voor een beter product. Maar er zijn meer hoeken waarin je kunt zoeken naar innovatie. Bijvoorbeeld door te kijken naar de sterktes van jouw bedrijf: als jij goed bent in het ene, kan je misschien ook wel goed zijn in het andere. Tijdens de skillsessie kwamen aan de hand van verschillende gereedschappen in een hoog tempo verschillende zoekvelden voorbij. Dit leidde tot een overvloed aan kansen en problemen om te verbeteren.

De juiste kansen pakken
Als je veel kansen ziet, hoe maak je dan de juiste keuzes in wat je gaat ontwikkelen? Het is goed om een lijst met opties te hebben, maar je kunt je tijd en geld voor ontwikkeling maar één keer besteden. Voor het prioriteren van ideeën kunnen verschillende gereedschappen worden gebruikt. Tijdens de skillsessie werden de kansen gerankt op waarde en haalbaarheid, om zo te eindigen met één haalbaar en waardevol idee.

Doorontwikkelen of in de markt zetten
Het compleet uitontwikkelen van een idee kan een kostbare activiteit zijn, helemaal als achteraf blijkt dat het toch geen goed idee was. Maar er zijn manieren om een flop te voorkomen. Een daarvan wordt aangereikt door de Lean Startup method, namelijk: Test je aannames voordat je je idee uitwerkt. Zo kom je erachter of de wereld wel zit te wachten op jouw idee, zonder dat je veel hoeft te investeren. Oftewel: (vrijwel) risicoloos innoveren.

Terug naar de tekentafel
Het testen van je aannames kan er wel toe leiden dat je vastloopt. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat het probleem dat je gezien hebt helemaal geen probleem is of dat je oplossing niet werkt. Dit betekent dat je een andere doelgroep, een ander probleem of een andere oplossing moet selecteren. Dat kan voelen als een stap terug, maar je hebt wel een heleboel tijd en geld bespaard. Het is dus belangrijk om een open houding te hebben en te blijven leren.

De Innovation Lead Crash Course vat een proces van weken samen binnen enkele uren. Zie je zelf een kans voor ontwikkeling en kom je niet verder? Neem contact op, dan zorgen we samen dat jij de volgende stap kunt zetten.

Quote van de dag: “Het is heel cool om zo binnen twee uur met alle fasen van innovatie kennis te maken.”

 

Platforms: Communicatie: Zoom // Brainstorm: Ideaflip

Methodes / tools:  Design Thinking, Lean Startup // How-to’s, validation board

Techniek: Camera 1: JVC GCPX100BE// Camera 2: JVC GCPX100BE // Video mixer 1: Roland V-02HD // Video mixer 2: Roland V-1HD // Audio mixer: Pioneer DJM-900 nexus met 2x Sennheiser draadloze mics // Computers: 2x Mac mini // Beeldschermen: 2x Cisco webex boards