Blog: MATCH by PortXL – Think like a tugboat

Al vijf jaar lang zet PortXL zich in om innovatieve (jonge) ondernemers voet aan de grond te laten krijgen in het maritieme bedrijfsleven. Zo werken we samen aan een sterke, toekomstbestendige haven. En juist nu, in deze tijd van crisis, moet er een tandje bij. Daarom komt PortXL met een nieuwe aanpak, MATCH by PortXL.

De missie van MATCH by PortXL is simpel: we willen 100 innovatieve experimenten in een jaar tijd realiseren. Hoe? Door bedrijven en ondernemers met elkaar te verbinden, anders gezegd: schepen verbinden met sleepboten die het grote schip veilig naar de haven begeleiden. De samenwerking tussen schip en sleepboot is namelijk belangrijk om het doel te bereiken, de een kan simpelweg niet zonder de ander. Daarom de oproep aan de bedrijven in de Rotterdamse haven: Think like a Tugboat!

De Rotterdamse haven is nog altijd de grootste haven van Europa en een onmisbare speler op de wereldmarkt. Maar we leven momenteel in een lastige tijd. COVID-19 speelt nog steeds een grote rol en dat zorgt voor een onzekere markt. De uitdagingen zijn enorm. Willen we onze haven toekomstbestendig houden, dan moeten we nu (en blijvend) aan de slag. De haven moet niet alleen schoner en duurzamer worden, maar vooral ook slimmer. Om sterk en competitief te blijven, moeten we innoveren; openstaan voor nieuwe ontwikkelingen omtrent automatisering en digitalisering en kansen durven aangrijpen. Niet alleen, maar met elkaar, samenwerken om het beste resultaat te bereiken. Het grote schip kan de haven immers niet veilig bereiken zonder sleepboten.

MATCH by PortXL
Innovatie is inmiddels een veelgehoord en populair woord in de maritieme sector. Ieder bedrijf doet er wel ‘iets’ mee, sommigen meer dan anderen. In de praktijk zien wij van PortXL dat innovatie vaak ook nog spannend wordt gevonden. Maar feit is: we kunnen er niet meer omheen. Het is geen keuze meer of een leuk ‘extraatje’; het is noodzaak willen we als haven, en als havenbedrijfssector, met elkaar blijven voortbestaan. Daarom heeft PortXL MATCH by PortXL opgezet.

Wat is MATCH?
Think like a tugboat, dat is de kern van MATCH. In kleine stapjes samen met anderen de juiste richting opgaan. Zo maken we met elkaar de Rotterdamse haven nog sterker en maak je ook als bedrijf stappen richting de toekomst. Want we moeten constateren dat budgetten voor onderzoek en ontwikkeling bevroren zijn en veel innovatieprojecten tot stilstand zijn gebracht. Een harde klap voor veel innovatieve ondernemers maar uiteindelijk ook voor de bedrijven in de haven; een hoop potentie blijft immers onbenut. En juist wanneer er straks betere tijden aanbreken, moeten we er als haven weer staan. Hoe mooi en kansrijk is het dan als de bedrijven in de haven dat samen met innovatieve (jonge) ondernemers doen?

100!
MATCH is september 2020 gestart met een testgroep van 30 bedrijven uit de haven. Onze ambitie ligt hoog! Wij willen in 12 maanden tijd:

  • 200 bedrijven (onze ‘schepen’) bedienen
  • 400 innovatie uitdagingen verwerken
  • 2000 startups/scale-ups (onze ‘sleepboten’) matchen
  • 100 innovatieve experimenten tot stand brengen

100 pilots… Is dat veel? Ja, dat is heel veel, maar niet onhaalbaar, want PortXL neemt zoveel mogelijk drempels weg. In het kort ons stappenplan:

  • Elk bedrijf (het ‘schip’) vanuit de haven kan digitaal zijn innovatie uitdaging inbrengen bij PortXL. Denk hierbij aan: alternatieve brandstoffen, het voorspellen van onderhoud of het optimaliseren van document stromen in de organisatie.
  • Wij raadplegen vervolgens ons wereldwijde netwerk van meer dan 4000 innovatieve ondernemers (onze ‘sleepboten’), en zoeken naar oplossingen die passend zijn bij de betreffende vraag van het bedrijf.
  • Vervolgens selecteert PortXL vijf tot tien oplossingen en presenteert deze in een rapport bij de aanvrager. Geen ellenlange analyses, maar korte, bondige rapporten. Tien oplossingen betekent tien A4-tjes.
  • Als jij als aanvrager een interessante oplossing ziet, dan verzorgt PortXL de introductie, inclusief handvatten voor mogelijke samenwerking. De pilot kan van start en schip en sleepboot liggen op koers!
  • PortXL biedt de bedrijven die een pilot starten drie maanden digitale ondersteuning.

Zo had een partner van PortXL een uitdaging rondom de zuivering van water. PortXL vond een bedrijf in Canada die de oplossing bleek te hebben met een speciaal membraam. Tijdens de test werd het afvalwater met 95% gereduceerd. Een enorm succes! De handen zijn ineen geslagen om dit op grote schaal uit te rollen.

PortXL: wie wij zijn
PortXL zet zich sinds 2015 in om het havenbedrijfsleven te ondersteunen bij innovatie. Wij helpen innovatieve ondernemers en startups voet aan de grond te krijgen bij bedrijven die hun processen willen verbeteren. Voor startups is het vinden van de juiste ingangen bij bedrijven, het wachten op besluitvorming, het opstarten van projecten, et cetera, een  tijdrovend proces. Bedrijven op hun beurt zijn ook gebaat bij de snelle start van een innovatief project, zodat hun werk efficiënter en kostenbesparender kan worden uitgevoerd. Win-win!

PortXL: hoe wij werken
Met een wereldwijd netwerk van inmiddels meer dan 4000 innovatieve ondernemers, heeft PortXL voor bijna elke vraag een oplossing. Bedrijven benaderen ons met een probleem of vraagstuk, wij zoeken oplossingen waarna we hen in contact brengen met ons netwerk. We werken regelmatig samen met bedrijven als Shell, Vopak, Havenbedrijf Rotterdam en Van Oord en hebben al meer dan 200 betaalde contracten tot stand gebracht.

PortXL en startups
PortXL is kritisch op startups die zich aan het netwerk toevoegen. Wij werken alleen met afgeronde innovaties. Producten moeten voorbij de testfase zijn en ‘klaar’ zijn, en alleen nog afgestemd worden op de specifieke cases van een opdrachtgever.

Werk samen met een van onze sleepboten!
De potentie in de Rotterdamse haven is enorm. Veel bedrijven in de stad en de haven hebben nog geen innovatiebudget en voeren slechts ad hoc een project uit. Dit is de kans voor jouw bedrijf om over de inzet van een sleepboot te gaan denken. Want het gaat niet alleen om de toekomst van de Rotterdamse haven, het gaat ook om de toekomst van jouw bedrijf. Dus ben jij een van die schepen die samen de sleepboten de haven gereed willen maken voor de toekomst? Neem dan contact op met het team van PortXL via match@portxl.org

Over de sleepboot
Kleine sleepboten manoeuvreren enorme schepen de haven in en uit en daarvoor moeten ze zware staalkabels aan die schepen bevestigen. Dat gebeurt stap voor stap. Steeds wordt een groter touw aan het schip bevestigd. Het hele proces om de haven te bereiken is er een van kleine duwtjes geven in de juiste richting. Beetje bij beetje vaart het schip met behulp van de sleepboot de juiste koers. Zodat uiteindelijk de sleepboot het enorme schip begeleidt naar de veilige haven. Dat is pas teamwork. Daar waar het schip eindigt, start de sleepboot.

Zonder sleepboten bereiken vrachtschepen de haven niet. En zonder containers is het werk van een sleepboot overbodig. Het een heeft het ander nodig.

 www.matchbyportxl.com