Nederland is het maritieme centrum van Europa en het hart van het cluster bevindt zich in de Maritime Delta: het gebied van Tweede Maasvlakte tot en met Gorinchem en Werkendam.
De Maritime Delta is op het gebied van maritiem onderzoek, ontwikkeling en innovatie een van de sterkste regio’s ter wereld. Die sterke positie is mogelijk door een veelzijdige maritieme industrie, een zeer diverse vloot van zeeschepen, de grootste binnenvaartvloot van Europa en grootste havencapaciteit van de wereld. Daarnaast is Nederland wereldwijd toonaangevend op het gebied van offshore dienstverlening en ontwikkeling van complexe maritieme systemen.
Toegevoegde waarde van de maritieme sector in de regio:
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
8,2 MILJARD EURO
+4%
vergeleken met 2014
Totaal aantal werknemers in de regio:
71.000 PERSONEN
+1%
vergeleken met 2014
Totaal aantal maritieme vestigingen in de regio:
5.165 VESTIGINGEN
+24%
vergeleken met 2014
Wilt u meer inzicht in hoe de regio ervoor staat?
Samenwerkingsverband Maritime Delta deed om de twee jaar onderzoek naar de stand van zaken van het regionaal maritiem cluster en aanvullend een forecast om actuele inzichten te krijgen in het belang van het cluster, de ontwikkelingen, de onderlinge samenhang en perspectieven voor het maritieme cluster in de regio.
De monitor die in 2018 is uitgegeven vindt u hier.
Wat doen we?
Sinds 2012 zet het samenwerkingsverband Maritime Delta zich in om het regionale cluster Maritime Delta te versterken op het gebied van innovatie en human capital. Door het opzetten en stroomlijnen van initiatieven in de regio zorgen de partners van Maritime Delta er samen voor dat het maritiem cluster haar toppositie behoudt en versterkt!
Maritime Delta bestaat uit belangrijke maritieme partijen uit de regio in de vorm van publieke partijen, marktpartijen, intermediairs en onderwijsinstellingen.
Een greep uit onze activiteiten
Regionale Maritieme Agenda
Het maritieme cluster Zuid-Holland en Werkendam is een veelzijdig cluster met veel veel verschillende partners. Partners uit de scheepvaart en de maritieme maakindustrie maar bijvoorbeeld ook onderwijs- en overheidsorganisaties. Al deze kanten van de maritieme sector komen in Zuid-Holland samen. Dat maakt de sector in deze regio al sinds jaar en dag sterk en biedt kansen voor de toekomst. Want met een nog betere samenwerking zetten we Zuid-Holland ook na 2030 stevig op de internationale kaart.
de Datawerf
De pilots van de Datawerf zijn in volle gang en de eerste pilots zijn zelfs al succesvol afgerond. Trending topics als ‘remote monitoring, remote servicing’ of de ontwikkeling van data-punten en digitale diensten, roepen vaak de vraag op waar te beginnen? De Datawerf helpt om van een digitaal idee een concreet product te ontwikkelen. De uitkomst van deze ideeën gaat nieuwe business genereren, de omzet laten groeien en zorgen voor een betere klantbeleving. Wie wil dit nu niet?
Maritime Innovation Experience
Tijdens het event Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennis maken met innovatie in de maritieme sector. De Maritime Innovation Experience is een maritiem innovatie-evenement gericht op technische mbo en hbo’ers van verschillende instellingen uit de regio. Tijdens de Experience zijn er tientallen bedrijven aanwezig om studenten te enthousiasmeren voor de maritieme sector. Studenten kunnen meerdere workshops volgen bij maritieme bedrijven om zo kennis te maken met de innovatie-kracht van de sector. Maritime Innovation Experience wordt georganiseerd door het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritiem (Da Vinci College en STC Group), de Duurzaamheidsfabriek, De Drechtsteden, InnovationQuarter en Netherlands Maritime Technology.
Strategische congressen
Maritime Delta is initiator of mede-organisator van één strategisch congres in de regio per kalenderjaar. Dit houdt in dat er een financiële bijdrage wordt gedaan, maar ook dat Maritime Delta medewerkers in-kind meewerken aan de organisatie. Dit congres moet als doel hebben om bedrijven beter te laten samen werken, door structurele tekortkomingen en kansen te verkennen en te bespreken. Zo is in 2018 meegewerkt aan het Symposium: Toekomst van de Baggerindustrie, waar de baggerindustrie uit Nederland en Vlaanderen bij elkaar werden gebracht om duurzaamheid en digitaliseringskwesties in de baggerindustrie te bespreken.
Maritime Delta diner
Het Maritime Delta diner wordt één keer per jaar georganiseerd en bevat een belangrijk inhoudelijk deel van het Maritime Delta programma. Uitgenodigd worden bestuurders, directeuren en CEO’s uit de Maritime Delta. Doel is om high level speerpunten en trajecten te bespreken, te communiceren over activiteiten en het diner was in 2019 tevens het formele startsein van het hernieuwde programma.
Kwartiermakersbijdrage
Maritime Delta heeft binnen haar programma financiering beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van regionale projecten op de thema’s digitalisering, energietransitie en human capital. Daar waar bedrijven of kennisinstellingen een project of initiatief zelfstandig niet kunnen initiëren en het collectieve belang noodzakelijk is, heeft Maritime Delta de mogelijkheid het project op weg te helpen middels een kwartiermakersbijdrage.