Nederlandse maritieme bedrijven zijn op veel gebieden toonaangevend in de wereld, vanwege hun innovatief vermogen, flexibiliteit en creativiteit. Innovatie in het maritieme cluster betreft met name toegepast onderzoek en productontwikkeling.
Maritime Delta draagt bij aan de vorming van samenwerkingsverbanden en het realiseren van innovatiedoelstellingen van consortia van bedrijven. Dit doen we op een tweetal thema’s: energietransitie en digitalisering. Maritime Delta activiteiten richten zich op één van de twee, of beide innovatiethema’s.
Bedrijven in de Maritime Delta regio investeren veelal maximaal 3% van hun omzet in onderzoek en ontwikkeling. Er zitten vaak grote verschillen tussen grote bedrijven en het MKB in de beschikbaarheid van middelen voor innovatie. Grote bedrijven hebben vaak meer geld beschikbaar voor research & development dan het MKB.
Energietransitie
De transitie naar een emissievrije samenleving is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Dit geldt ook voor de maritieme sector in de Maritime Delta. Ten opzichte van andere regio’s is Zuid-Holland verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot, de maritieme bedrijvigheid in de Maritime Delta draagt hier aan bij.
Met het oog op deze transitie biedt Maritime Delta ondersteunende activiteiten op dit thema, die zich richten op zowel schoner varen als het winnen van energie. Denk hierbij aan het verduurzamen van de scheepvaart, het winnen van offshore renewables en een duurzame offshore industrie. Met het Maritime Delta programma pogen de partners de energietransitie te versnellen!
Digitalisering
Digitalisering leidt tot meer efficiëntie en kostenbesparing in de hele maritieme maakketen, maar vraagt ook om een andere manier van werken en andere verdienmodellen. Daarnaast kunnen de juiste technologieën zorgen voor efficiëntieslag in het varen met schepen, bijvoorbeeld in het voorspellen van onderhoud of efficiënter brandstofgebruik.
Nieuwe technologische toepassingen volgen elkaar razendsnel op: versnelling is geboden om de wereldwijde concurrentie voor te blijven. Denk hierbij aan digitalisering in het ontwerp, gebruik en bouwen van schepen. Om te digitaliseren wordt een veelzijdigheid van technologieën toegepast: big data, smart industry, smart production, autonoom varen, cybersecurity, 3D-printen en robotica. Op dit gebied is er behoefte aan ondersteunende activiteiten vanuit het Maritime Delta programma.
Onze activiteiten
Ideecafé
Maritime Delta organiseert regelmatig ‘Ideecafés’. Deze bijeenkomsten zijn open voor iedereen met interesse in de ontwikkelingen in de maritieme sector. Tijdens deze bijeenkomsten worden innovaties uitgelicht. Voorgaande ideecafés besloegen onder andere smart industry, blockchain, digitalisering in de baggerindustrie, autonoom varen en emissieloos varen. Dit leidt tot hernieuwd contact en samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van vooruitstrevende maritieme technologieën en toepassingen.
Duurzame Toer
Op 10 oktober 2019, de dag van de duurzaamheid, wordt daarom de duurzame toer georganiseerd. Tijdens deze toer worden maritieme toeleveranciers meegenomen langs potentiele launching customers uit de zeescheepvaart, om zo de toepassing van nieuwe duurzame oplossingen in de zeescheepvaart te versnellen. De duurzame toer is een initiatief vanuit de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Netherlands Maritime Technology, Stichting de Noordzee en Samenwerkingsverband Maritime Delta.
Innovatiesessie: Digitalisering in de Baggerindustrie
In navolging op het Symposium: Toekomst van de Baggerindustrie is door Maritime Delta een follow-up activiteit verzorgd in de vorm van een Innovatiesessie: Digitalisering in de baggerindustrie. Hier kwamen ruim 70 bedrijven en organisaties uit de baggerketen op af. Hier werd met behulp van presentaties van ShipSupport, Van Oord en Onboard door de keten gebrainstormd over hoe digitalisering van de sector versneld kan worden.
Offshore Wind Test- en Demo site
Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een locatie voor de vestiging van test- en demonstratiesites voor offshore en energie activiteiten. Deze fysieke locatie is gevestigd op de Tweede Maasvlakte op een terrein van ongeveer zeventig hectare groot. Momenteel zijn de tests en demonstraties in volle gang, en wordt hier onder andere de grootste windturbine ooit gebouwd door GE. Maritime Delta en InnovationQuarter ondersteunen dit initiatief.
Slimmere productie sessies
Digitalisering biedt kansen voor productie binnen werven en toeleveranciers. Nauwere samenwerking in de industrie ter modernisering van deze productielocaties is van groot belang. De eerste slimmere productie sessie ging over robotisering. Hoe kunnen maritiem en haven bedrijven op een laagdrempelige manier beginnen met robotisering? En hoe bewerkstellig je dat als MKB, met beperkte investeringskracht en mankracht? Deze vragen werden beantwoord tijdens de eerste slimmere productie sessie, in samenwerking met RoboHouse en Itanks.
Fieldlab SMASH
Het Fieldlab SMASH helpt bedrijven (asset-owners, werven, toeleveranciers) om real-time informatie te verzamelen en te analyseren aangaande de staat van hun schip (inclusief onderdelen). Zo kan onderhoud op tijd worden uitgevoerd in plaats van te vroeg, zoals bij planmatig onderhoud of te laat zoals bij correctief onderhoud. Door 100% voorspelbaar onderhoud zullen de onderhoudskosten in de scheepvaart fors worden verlaagd en kan de inzet verhoogd worden. Het toepassen van Smart Maintenance vertelt bijvoorbeeld exact wanneer de wanden van een schip te dun worden. Of helpt bij het maken van een snelle keuze en betere oplossing bij de aanschaf van reserve-onderdelen.