Blog: MKB-katalysatorfonds stimuleert innovaties in de (maritieme) maakindustrie in de Drechtsteden

Deze maand geven we het podium aan Hilbert de Jong, beleidsadviseur economie van de gemeente Sliedrecht (één van de zeven Drechtsteden) en sinds februari 2019 secretaris van het fonds.

MKB-katalysatorfonds stimuleert innovaties in de (maritieme) maakindustrie in de Drechtsteden

Denk je aan de maritieme delta van Nederland, dan zou je allereerst aan de regio Drechtsteden moeten denken. Bakermat van de maritieme sector in Nederland, thuishaven van tal van grote maritieme wereldspelers zoals Boskalis, IHC, Damen en Oceanco en dé locatie voor allerlei kleinere innovatieve bedrijven. Samen zijn de Drechtsteden maritieme topregio en daar zijn we trots op. Om die ambitie blijvend waar te maken, investeert de regionale overheid met het MKB-katalysatorfonds in de innovatiekracht van het bedrijfsleven. Uiteindelijk moet dit leiden tot duurzame economische groei en meer werkgelegenheid.

Als beleidsadviseur economie van de gemeente Sliedrecht (één van de zeven Drechtsteden) ben ik sinds februari 2019 secretaris van het fonds. Voor mij een mooie kans om mee te kijken in de innovatieve keuken van de Drechtsteden. Het MKB-katalysatorfonds bestaat sinds 2016 en stimuleert en ondersteunt ondernemers bij de concretisering van innovatieve ideeën in de eerste fases van productinnovatie in de (maritieme) maakindustrie. Sinds de start in 2016 zijn 20 innovaties in de Drechtsteden gefinancierd. Het fonds biedt meerwaarde aan allerlei ondernemers. Omdat te laten zien hebben we recent een filmpje laten maken: https://www.youtube.com/watch?v=4B_Sin9nu0E.

Gemiddeld verstrekt het fonds € 145.000 aan subsidie per jaar. Ondernemers kunnen aankloppen voor 4 typen subsidies: de kennisvoucher, het haalbaarheidsonderzoek, prototyping en de kwartiermaker. Maximale subsidiebedrag is € 40.000 en het gaat in alle gevallen om een bijdrage van maximaal 50% van de kosten. De overige 50% moet de ondernemer zelf inbrengen in geld, materialen en/of tijd (tegen een redelijk tarief).

De meeste aanvragen die we krijgen gaan over een kennisvoucher of een haalbaarheidsonderzoek. Een voordeel van het fonds is dat het laagdrempelig is. Daarnaast werken we snel: de doorlooptijd van een aanvraag bedraagt slechts 6 weken. Ondernemers lichten hun aanvraag mondeling toe bij een adviescommissie die bestaat uit ervaren ondernemers uit de regio. Zij adviseren vervolgens over toekenning, adviseren vanuit hun eigen ervaring en leggen verbinden met hun netwerk. Toegekende aanvragen komen nog terug voor een tussentijdse en eindpresentatie bij de adviescommissie.

Ook uniek aan het MKB-katalysatorfonds is dat het direct verbonden is aan de Duurzaamheidsfabriek. Via deze ‘innovatie hotspot’ hebben ondernemers toegang tot faciliteiten én tot relevante netwerken in het bedrijfsleven en het onderwijs. Zelf vervul ik mijn rol als secretaris onder de paraplu van de Duurzaamheidsfabriek en ben ik als fondsmanager het eerste aanspreekpunt van het MKB-katalysatorfonds.

Voor meer informatie:

https://www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl/

hdejong@duurzaamheidsfabriek.nl

Duurzaamheidsfabriek