Jong haventalent_laatste versie

Jong haventalent 2024: toekomstvisie op de Rotterdamse haven

“Samenwerking is een must als je mee wilt doen in de Rotterdamse haven.” Met deze inspirerende woorden introduceren we: Charlotte Janssen, het Jong Haventalent van 2024. Charlotte is een geboren Rotterdammer, geworteld in de trotse havenstad waar het motto “niet lullen maar poetsen” haar niet vreemd is. Na haar studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en een master in Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg, begon ze haar eerste maritieme avontuur bij Venturn waar ze de diversiteit en de trotse mentaliteit van de Rotterdamse haven ontdekte. Met haar ervaring en enthousiasme deelt ze graag haar kijk op vernieuwing. Haar missie? Die is helder: jongeren betrekken, kennis delen en samenwerken met de maritieme gemeenschap die elke dag de haven tot leven brengt.

Charlotte is vastbesloten om haar kennis te delen en jongeren te inspireren. “Het delen van kennis is mijn missie als Jong Haventalent en tevens nieuw lid van het Maritime Delta bestuur,” zegt ze gepassioneerd. “Ik wil jongeren laten zien wat er allemaal gebeurt in de Rotterdamse haven, niet alleen het sjorren op een containerschip, maar ook de mogelijkheden bij alle ondersteunende organisaties, zoals de loodsen, het havenbedrijf, en depots.”

Tijd voor verandering

“Verandering is geen doel op zich”. Voor Charlotte is verandering een middel om specifieke doelen te bereiken. “Digitalisering en Human Capital spelen hierin een sleutelrol,” legt ze uit. “Juist met het delen van kennis wordt er een stukje bewustwording gecreëerd die de urgentie van verandering naar boven kan brengen.”

Charlotte ziet de impact en kansen van digitale technologieën op de maritieme sector uit de eerste hand, bij haar huidige werkgever Portbase. “Digitale technologieën worden steeds belangrijker,” zegt ze. “Om verbeteringen te kunnen realiseren is het belangrijk dat huidige processen goed in kaart kunnen worden gebracht,” merkt ze op. “Portbase speelt vaak een centrale rol op het gebied van datadeling om efficiëntie te kunnen behalen.”

Inspiratiebron

Charlotte laat zich inspireren door haar collega’s en de klanten waarmee ze dagelijks samenwerkt. “De kraanmachinist die de zonsopkomst vanuit de cabine het mooiste moment van de dag vindt, is een prachtige herinnering aan de essentie van het werk in de haven,” zegt ze. “Maar uiteindelijk zijn mijn rolmodellen de klanten die me elke dag meenemen in hun processen en open staan voor een gesprek en het delen van kennis.”

Jong haventalent 2024

Samenwerking is een must

Voor Charlotte is samenwerking binnen de sector essentieel om successen te behalen. “Samenwerking is een must als je mee wilt doen in de Rotterdamse haven,” zegt ze. “Ik wil me dan ook graag inzetten om bepaalde partijen samen te brengen, eenzelfde rol als Maritime Delta vervult tussen vernieuwende initiatieven.”

The next generation

Op de vraag of om als jongeren een carrière in de maritieme sector na te streven, twijfelt Charlotte geen moment en zegt ze volmondig: doen! “In de Rotterdamse haven vind je een diverse werkomgeving, van jong en oud, van buiten en binnen, met de Rotterdamse “niet lullen, maar poetsen” mentaliteit, maar bovenal een omgeving waar mensen ontzettend trots zijn op hun werk en het resultaat. Dit is heel concreet te zien bij een planner die lading wil laten verschepen; een kraanmachinist die een container verplaatst, maar ook bij een grafisch designer die een app ontwikkeld voor een vrachtwagenchauffeur.”

Met haar enthousiasme en gedrevenheid belooft Charlotte als Jong Haventalent een waardevolle bijdrage te leveren aan de Rotterdamse haven en de maritieme sector als geheel.

De Jong Haventalent verkiezing wordt vanuit de Jong Havenvereniging opgezet. De toekenning van de titel Jong Haventalent gebeurt door een jury, waarin eerdere Jong Haventalenten en Havenmannen / vrouwen van het jaar zetelen. De jury let op het profiel, de kennis van de haven en de motivatie van de kandidaten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.