De Duurzame Tour 2022

Tijdens de Duurzame Tour in Rotterdam en Den Helder werden op 8 maart maar liefst acht MKB-bedrijven verwelkomd bij tien reders in Zuid-Holland en Noord-Holland om hen te overtuigen van hun duurzame oplossingen. Voor de Nederlandse Zeevaart is de energietransitie een van de belangrijkste opdrachten van het moment. Een groot deel van de sector heeft zich in het Maritiem Masterplan verenigd om in 2030 de eerste zero emissie schepen in de vaart te nemen.

De Duurzame Tour werd georganiseerd om zeevarende reders kennis te laten maken met ondernemers met een duurzame oplossing. “Zodoende versnellen we de transitie naar zero emissie scheepsvaart.” Opvallend was de aanwezigheid van veel digitale oplossingen om CO2 te verminderen en inzicht te geven in de (toekomstige) energie behoefte van de schepen. De technische toeleveranciers willen samen met de reders de volgende stap zetten in de verduurzamingsopgaven en het ontwikkelen van de technologie.

In Den Helder waren reders en toeleveranciers op bezoek bij de Koninklijke Marine. EST FLoattech, MSA sevice, Techbinder en Onboard pitchten hun innovaties. De Bock Maritiem, de Koninklijke Marine, de Rijksrederij, ETA shipping en Red Wise waren aanwezig en gingen met hen in gesprek. ‘De energietransitie start bij kleine schepen’ aldus De Bock Maritiem en volgens de toeleveranciers kan verduurzaming niet zonder digitalisering!

In Rotterdam waren Eye Gauge, Finsulate, Nedstack en Smart-ship aanwezig om te vertellen over hun innovaties en de impact die ermee gemaakt wordt. Royal van Oord, ALP Maritime Services, Chemgas, Heerema Marine Contractors en Vroon waren aanwezig bij Van Oord uit interesse om hun vloot te verduurzamen. ‘Goed en inspirerend om elkaar weer live te zien en leuk om te horen waar andere reders mee bezig zijn.’ zei Robert van Heerema Marine Contractors. Rodion van Eye Gauge vond het een mooie kans om in contact te komen met de reders.

De Duurzame Tour is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Netherlands Maritime Technology, Stichting De Noordzee, InnovationQuarter en samenwerkingsverband Maritime Delta.

Wilt u meer informatie over deze tour? Neem dan contact op met Tessa Luijben.