Demonstratievaart Flying Fish 1

Maritime Delta langs bij… Flying Fish!

“De weerstand van een schip is bepalend voor de duurzaamheid.” Flying Fish heeft ruime ervaring en expertise met draagvleugels. Met hun innovatieve Flying Fish 1 bouwt het Delftse bedrijf voort op de mechanica uit de vroege 20e eeuw, maar dan met een moderne, efficiënte twist. Een terugkeer naar de oorsprong van varen en een heldere blik naar de toekomst: emissievrij, stil, en efficiënt. Maritime Delta was aanwezig bij de eerste demonstratievaart, samen met o.a. het Havenbedrijf en de Gemeente Rotterdam.

Stel je een watertaxi voor die moeiteloos door het water snijdt, gedragen door vleugels die de weerstand verminderen. In een fractie van een seconde stopt het vaartuig en zijn opvarenden snel en veilig op hun bestemming. Flying Fish ontwikkelt een duurzaam draagvleugelontwerp voor boten tot 16 meter lang, zoals watertaxi’s, snelle veerboten, patrouillevaartuigen en onbemande vaartuigen voor defensie en inspectie op zee. Dankzij het ontwerp lijkt de boot boven het water te zweven, wat zorgt voor minder weerstand en een hogere efficiëntie.

Gijsbert van Marrewijk, co-founder van Flying Fish, bewees de toepassing ervan al met de draagvleugel op een waterstof watertaxi: “Met deze technologie kan de CO2-uitstoot tot wel 80% verminderd worden per schip!”

Flying Fish 1

CO2-besparing per boot

Neem bijvoorbeeld een watertaxi die een volle dag operationeel is en ongeveer 400 liter diesel verbruikt. “Dit komt neer op 1 ton CO2-uitstoot. Dit soort uitstoot geldt voor veel snelle boten die lange dagen maken.” Met de draagvleugel wordt duurzaam varen opeens een mogelijkheid. En dan is er nog de autopilot – een staaltje technologie dat te vergelijken is met die van een straaljager. Gijsbert legt uit: “De autopilot van Flying Fish monitort continu alle aspecten van de dynamica van het schip en reageert direct op de input van de bestuurder. Honderden keren per seconde wordt de stand van de kleppen en roeren opnieuw berekend, zodat de boot stabiel blijft en optimaal presteert.” Zelfs in uitdagende omstandigheden blijft de boot onder controle, alsof hij moeiteloos over het water vliegt. Dit maakt de technologie uiteindelijk ook geschikt voor grotere, opgeschaalde modellen.

Rotterdamse haven heeft duurzame ambities

De Rotterdamse haven heeft grote ambities: vanaf 2030 moeten alle snelle boten duurzaam zijn. De reden dat snel en duurzaam varen nog niet de standaard is, komt vooral door de enorme hoeveelheid energie die snelle boten nodig hebben. De weerstand in het water maakt het tot nu toe praktisch onmogelijk om snel en tegelijkertijd duurzaam te varen. Flying Fish heeft deze obstakels onder de loep genomen en ziet duidelijk waar de kansen liggen. Door draagvleugels te gebruiken, kan de weerstand aanzienlijk worden verminderd, wat snel en duurzaam varen een stuk haalbaarder maakt.

demonstratievaart bij Flying Fish in Rotterdam

Oproep aan bedrijven en investeerders

Vanuit de Regionale Maritieme Agenda ondersteunen we op het thema Duurzaam Varen. Zo helpen we ambities op het gebied van emissieloze scheepvaart mogelijk te maken. Als regionale innovator zoekt Flying Fish partners die willen bijdragen of meedenken. Of je nu een scheepsbouwer, toeleverancier, investeerder of eindgebruiker bent, jouw bijdrage kan een verschil maken.

Ben jij geïnteresseerd in het ondersteunen van deze innovatieve techniek op het water? Neem dan contact op met Leandra Gouw voor meer informatie.