Innovatiesessie: Digitalisering in de Baggerindustrie

Op dinsdag 5 februari organiseerde InnovationQuarter, vanuit het samenwerkingsverband Maritime Delta, een innovatiesessie over Digitalisering in de Baggerindustrie. Met ruim 70 personen uit de baggerindustrie werd besproken hoe we digitalisering in deze industrie kunnen versnellen en wat daar voor nodig is.

De bijeenkomst ging van start met drie sprekers over de nieuwste ontwikkelingen binnen de digitalisering van de baggerindustrie. Aan het woord kwam Erwin Strik, van het jonge innovatieve bedrijf Onboard. Onboard biedt een online platform voor het verzamelen van data, op het schip maar ook aan de kade. Hij riep op tot gedeelde infrastructuren, om zo samen voordeel te halen uit digitalisering. Vanuit de corporate startup ShipSupport was Dominique van ‘t Hof aanwezig om te vertellen hoe zij met een e-commerce platform het online verkopen van scheepsonderdelen simpeler willen maken en wat zij nog meer kunnen doen met data. Jorn Bertens van Van Oord sprak over het initiatief One Marine Data Standard waarmee Van Oord en andere partners uit de baggerindustrie één data standaard ontwikkelen. Dit maakt het uitwisselen van data en het gebruiken van deze data veel makkelijker.

Tijdens drie werksessies gingen de sprekers persoonlijk in gesprek met de aanwezigen en werden de blokkades in digitalisering van de industrie geïdentificeerd. Deze hebben vooral te maken met het delen van data. De sessies gaven ook inzicht in kansen voor samenwerking met name in het delen van kennis en data. Heeft u zelf ideeën over hoe we digitalisering in de baggerindustrie kunnen versnellen? Dan kunt u contact opnemen met hilde.veeken@innovationquarter.nl