Terugblik op Ideecafé: Visie op Autonoom Varen

Op 19 februari vond het Ideecafé: Visie op Autonoom Varen plaats bij de STC Groep. In samenwerking met Netherlands Maritime Technology en Rotterdam Maritime Services Community werden visies op Autonoom Varen vanuit scheepsbouw, AI, verzekeraars en overheid samengebracht. Een onderwerp dat in de sector op veel belangstelling kon rekenen dus de zaal zat goed vol met ruim 70 bezoekers.

Het Ideecafé gaf een actueel blik op het onderwerp autonoom varen vanuit verschillende hoeken in de sector met als moderator Martin Bloem van Marstrat. Marnix Krikke van Netherlands Maritime Technology sprak over de verschillende lopende projecten en initiatieven op het gebied van autonoom varende schepen. Vincent Wegener, van het bedrijf Captain AI, legde uit hoe zij een algoritme kunnen laten leren van allerlei nautische situaties door middel van Machine Learning. Dit algoritme zal, op den duur, op een schip zelf besluiten kunnen nemen in ad-hoc situaties. Vanuit verzekeraar AON, onderstreepte Erwin van Geyte dat er in de juridische en verzekeringswereld nog veel vragen zijn. Is een autonoom varend schip bij wet nog wel een schip te noemen? En wie is er verantwoordelijk voor dat autonoom varend schip als er iets mis gaat? Tenslotte noemde Patrick Potgraven, namens I&W en het programma Smart Shipping NL, dat de overheid ruimte wil bieden voor autonoom varen tests in de binnenwateren.

Dat we hier nog niet over zijn uitgepraat, dat is duidelijk. Daarom wordt er al een vervolg van deze sessie gepland. Wilt u hierbij aanwezig zijn, meedenken of heeft u ideeën over autonoom varen? Dan kunt u contact opnemen met hilde.veeken@innovationquarter.nl