Hoe versterken we samenwerking op verschillende niveaus in de Maritime Delta?

De Sectoragenda op landelijk niveau, de koploperprojecten en de Regionale Maritieme Agenda voor het bestendigen van regionale samenwerking – wat draagt waar aan bij en waar kun je bij aankloppen als maritieme ondernemer? Onder de vlag van de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om innovatie en duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. De inzet? De maritieme industrie toekomstbestendig en internationaal concurrerend maken. En dat is niet zonder reden: als Nederland in de maritieme top wil blijven, zijn technologische doorbraken en innovatieve samenwerkingen hoognodig. In dit artikel geven we je antwoord op enkele van de belangrijkste samenwerkingsinitiatieven.

Innovatieve koplopers en technologieën in de keten

Een bezoek aan Buccaneer Delft en De Haas Maassluis B.V. (Shipyard) gaf onlangs een levendig beeld van de nieuwe technologieën en innovaties die worden ontwikkeld. Startups zoals Flying Fish en NextOcean spelen hier een sleutelrol. Flying Fish ontwikkelt bijvoorbeeld drones die zonder bemanning inspecties op zee kunnen uitvoeren, wat niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en sneller is. Deze drones kunnen mogelijk de doorlooptijd van onderhoudswerkzaamheden met 30% verkorten, een doorbraak in de huidige keten.

NextOcean werkt aan voorspellende technologieën die golven en weersomstandigheden nauwkeuriger kunnen inschatten. Hiermee kunnen rederijen niet alleen veiliger navigeren, maar ook brandstof besparen door routes optimaler te plannen.

Versnellen, dat doen de koploperprojecten uit de Sectoragenda maritieme maakindustrie ook. Eén van die projecten is ‘Werf van de Toekomst’, waar ook De Haas Shipyards een grote rol in speelt. De focus ligt hier op de ontwikkeling van een toekomstgerichte werf die zorgt voor 10-15% verlaging van bouwkosten en waardebehoud van materialen. Met steun van gedeputeerde Arne Weverling van de Provincie Zuid-Holland en maritiem gezant Kees van der Staaij willen we met dit bezoek de sector vanuit de regio benaderen en de ontwikkelingen vanuit het Rijksregiebureau voor de maritieme maakindustrie op de agenda zetten.

Het Rijksregiebureau: een nieuwe koers

Een ander belangrijk aspect van de Sectoragenda is het streven naar betere coördinatie op rijksniveau. De maritieme sector is traditioneel verdeeld over verschillende ministeries, wat voor versnippering en een gebrek aan focus zorgt. Met de oprichting van het Rijksregiebureau voor de maritieme maakindustrie op 1 oktober dit jaar, bundelen de betrokken ministeries hun kennis en krachten om de sector effectiever te ondersteunen. Dit nieuwe coördinatiebureau moet ervoor zorgen dat de maritieme maakindustrie niet alleen nationaal, maar ook internationaal sterker uit de verf komt en beter kan inspelen op de snel veranderende markten.

Welke initiatieven zijn er zoal?
We presenteren graag een aantal actieve regelingen. De pagina financieringsinstrumenten geeft een compleet beeld van de actieve regelingen, subsidietrajecten en investeringsfondsen. 

  • Subsidieregeling maritieme innovatieprojecten: deze regeling is voor samenwerkingsverbanden en de gezamenlijke partijen moeten in ieder geval werken aan producten en diensten voor de maritieme maakindustrie. Einddatum: 30 januari 2025.
  • Maritieme Innovatie Impuls Projecten: De MIIP zijn bedoeld om maritieme innovaties een financieel impuls te geven door het co-financieren van een eerste haalbaarheidsonderzoek en om samenwerking binnen de maritieme sector te bevorderen. Einddatum: 10 januari 2025.
  • IRO, TKI Offshore Energy & InnovationQuarter: Leveren met het koploperproject “Robotisering wind op zee” een concrete bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van robotisering in offshore energie.

Met projecten als de Werf van de Toekomst, innovatieve startups in de keten, nieuwe samenwerkingsverbanden op nationaal niveau en de vernieuwde Regionale Maritieme Agenda zet de Nederlandse maritieme maakindustrie nu stevig in op een duurzame koers. Voor wie zelf wil bijdragen en ideeën heeft om de ontwikkelingen te versnellen: meld je aan bij Leandra Gouw en Tjarco Wassink