Rotterdam Mainport Institute Maritime Delta

En de winnaar is…

Het Prakijk-Integratieproject (PI-project) van alle derdejaars studenten van Rotterdam Mainport Institute werd dit collegejaar afgesloten met een webinar. Alle studentengroepen hebben aan een jury (met o.a. Marnix Krikke) pitches gegeven van hun innovatieve multidisciplinaire projecten.

Door de jury is er niet één, maar zijn er twee projecten tot winnaars benoemd:

·      Plastic Soup Project van studenten Bryan A.E. Agunbero, Joey de Boe, Cathalijn Quint, Yannick Udogaranya en Tim Versteegh in samenwerking met Kenniscentrum Duurzame HavenStad.
Bij dit project werd wordt onderzoek gedaan naar het opvangen en verwerken van afvalplastics, die voorkomen in het water. Hierbij wordt er gekeken naar verschillende opvangsystemen en worden deze met elkaar vergeleken om hierbij te bepalen wat de beste toepassing is. Voor het verwerken wordt gekeken wat de beste mogelijkheid is, waarbij kosten, milieu en efficiëntie een grote rol spelen.

·      Energy Boat van studenten Abel Hakvoort, Dennis Kleijwegt, Jesse Koreman, Tom Koffeman en Tonny Oosterwijk in samenwerking met Oceanco.
Bij dit projec wordt een cockpit en voortstuwing gebouwd die gaat deelnemen aan de Monaco Energy Boat Challenge. Hiervoor is een team aangewezen voor onderzoek/optimalisatie van de voortstuwing en een team voor het ontwerp van de cockpit die tussen twee drijvers komt te liggen. Deze Challenge gaat vooral om duurzaamheid en innovatie. Aan het ontwerp van de cockpit zijn een aantal eisen gesteld, zo hebben de drijvers, waar de cockpit tussen wordt bevestigd, vaste afmetingen. Hiernaast is er een gewichtscriterium dat eist dat het totale ontwerp, inclusief bestuurder, niet zwaarder mag zijn dan 270 kg. Verder zijn er nog praktische regels voor het waarborgen van veiligheid en uitvoerbaarheid. Om het gewichtscriterium te behalen is er samen met de opdrachtgever een richtlijn afgesproken voor het leeggewicht van de cockpit van 25 kg.

Tijdens de webinar heeft een gastspreker van Instituut voor Faalkunde (Saakje Bakker) een presentatie gegeven over o.a. de weerbaarheid, flexibiliteit en groeimindset in verschillende processen en gedrag.

De voorbereidingen van een volgend PI-project starten weer na de zomervakantie. Mochten er interessante en relevante maatschappelijk vraagstukken zijn die gerelateerd zijn aan data en duurzaamheid, horen wij dat natuurlijk graag, zodat wij die weer kunnen opnemen in het aanbod naar de studenten en docenten voor de PI onderzoeken van volgend jaar.

Hopelijk volgend jaar weer een live event!