PortXL Maritime Delta

Decarbonisatie-innovators rondden 7e editie van PortXL acceleratieprogramma af

In december kwamen alle partners van PortXL bij elkaar in het RDM Innovation Dock in Rotterdam als afsluiting van het PortXL acceleratieprogramma 2022. Tijdens deze editie werd aan 13 oplossingen gewerkt waarvan al zeker is dat tien een vervolg krijgen met reeds getekende contracten. Van vliegwielontwerpen die oorspronkelijk bedoeld waren voor ruimteoperaties tot offshore windturbinevlotters die nu ook dienst doen als waterstofopslag. PortXL is een acceleratieprogramma dat start-ups en scale ups koppelt aan het bedrijfsleven om innovaties versneld tot stand te brengen. En ook in 2022 is dat weer gelukt!

Toekomstige samenwerkingen

Tijdens de PortXLShake Down (het traditionele eindevenement van het programma) presenteerden  bedrijven hun reis en hoogtepunten in de afgelopen drie maanden van het PortXL-programma. Corporate vertegenwoordigers van het Havenbedrijf Rotterdam, Van Oord, Gemeente Rotterdam, Shell, Damen, Boskalis, Ampelmann, InnovationQuarter, Deltares, SPEED en Provincie Zuid-Holland sloten zich aan om samenwerkingen te ondertekenen.

Decarbonisatie-innovators rondden 7e editie van PortXL-acceleratieprogramma 2022 af

In december kwamen alle partners van PortXL bij elkaar in het RDM Innovation Dock in Rotterdam als afsluiting van het PortXL acceleratieprogramma 2022. Tijdens deze editie werd aan 13 oplossingen gewerkt waarvan al zeker is dat tien een vervolg krijgen met reeds getekende contracten. Van vliegwielontwerpen die oorspronkelijk bedoeld waren voor ruimteoperaties tot offshore windturbinevlotters die nu ook dienst doen als waterstofopslag. PortXL is een acceleratieprogramma dat start-ups en scale ups koppelt aan het bedrijfsleven om innovaties te versneld tot stand te brengen. En ook in 2022 is dat weer gelukt!

Dit zijn de 13 deelnemers aan het programma in 2022:

 1. CleanSubSea, Australië
  Hun Envirocart™-systeem maakt de verwijdering, opvang, insluiting en filtratie van marine biofouling van de romp van een schip mogelijk in het water zonder de aangroeiwerende verf te beschadigen of het omringende marine milieu te vervuilen. Er wordt geen brandstof of tijd verspild aan het rijden naar een droogdoklocatie.
 2. QuinteQ, Nederland
  Vliegwielenergieopslagtechnologie gebaseerd op Boeing-ontwikkelingen. Deze kan tot een vijftienvoudige verbetering leiden van energieopslag en is toepasbaar in energiesystemen en -netwerken wereldwijd, en levertmeer dan 50 keer financieel rendement op voor investeerders. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde materialen met een hoge treksterkte waardoor ze verbeteringen in de energiedichtheid kunnen realiseren die de ontwikkelingen in de batterijtechnologieën ver overtreffen.
 3. Ensemble Analytics, Verenigd Koninkrijk
  Platform voor havens dat gegevens verwerkt en gedetailleerd advies geeft voor real-time besluitvorming over personeelstoewijzing, training en investeringen. Efficiënte besluitvorming kan schepen ongeveer acht procent sneller doen draaien, de uitstoot in de haven verminderen en de lokale luchtkwaliteit verbeteren.
 4. Conexbird, Finland
  Hardware voor trillingsanalyse ondersteund door een softwarecomponent, ontworpen voor montage op container spreaders en bestand tegen de zware omstandigheden waar aan spreaders worden blootgesteld.
 5. Mathclick, Italë
  Op AI gebaseerde oplossingen om aquatische gegevens te interpreteren en te voorspellen.
 6. Finsulate, Nederland
  Revolutionair antifouling product waarbij niet langer verf nodig is. In plaats daarvan wordt een milieuvriendelijke, fysiek klevende barrière op de romp aangebracht met een verwachte levensduur van 5 jaar.
 7. Psiori, Duitsland
  Creëert Crane AI, die 3D-scans van de inventaris en de omgeving maakt en camera’s die de positie van de lading detecteren. Dankzij deze technologie kan de kraanmachinist fouten vermijden of trainen voor speciale gebeurtenissen.
 8. DecisionHall, Nederland
  Brengt belanghebbenden met een wereldwijd bereik bij elkaar die de nieuwste Digital Engineering-technieken gebruiken om de risico’s, kosten en tijd die nodig zijn om complexe projecten op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendigheid te realiseren, aanzienlijk verminderen.
 9. Rombit Studio, België
  Co-creëert innovatieve en duurzame digitale producten die waarde creëren en de efficiëntie voor klanten verhogen. Door digitalisering en voorspellende analysetechnologie toe te passen, verbindt het bedrijf apparaten en platforms met bestaande infrastructuur.
 10. Noble Gas Systems, Verenigde Staten
  Richt zich op het ontwikkelen van veilige en lichtgewicht opslagsystemen voor gecomprimeerd gas. Onlangs heeft het bedrijf zijn nieuwste generatie aanpasbare gastanks gedemonstreerd. Deze kunnen worden geconfigureerd in bestaande voertuigarchitecturen.
 11. MayMaan, Verenigde Staten
  Creëert motortechnologie die wordt aangedreven door 70% water en 30% ethanol. De technologie is ontworpen om de operationele kosten systematisch te verlagen en om de ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.
 12. GBMS, Nederland
  Richt zich op het ontwikkelen van systemen die het aantal verloren containers op zee moeten verminderen. Bij GBMS worden waarschuwingssystemen ontwikkeld door inzicht te krijgen in scheepsbewegingen, fysica, software en ontwikkeling van sensortechnologie.
 13. 12toZero, Nederland
  Het ontwikkelen van een unieke drijvende windfundering die speciaal is ontworpen om drijfvermogen en waterstofopslag in één constructie te combineren. De combinatie van deze functies in één platform vormt de basis voor een betrouwbare waterstofvoorziening voor het koolstofvrij maken van maritieme toepassingen en havengebaseerde industrieën.

     

Pictures by Marc Nolte