Blog: 3 Tips om te starten met innovatie in de Maritieme Industrie

Deze maand geven we het podium aan Vincent Wegener van RDM Next. Hij geeft drie tips om te starten met innovatie in de Maritieme Industrie.

3 tips om te starten met innovatie in de Maritieme Industrie

Innoveren in de Rotterdamse Haven

Autonoom varen en 3d-geprinte scheepsonderdelen; je kan het je moeilijk voorstellen maar door verschillende initiatieven van RDM Next gebeurt het écht al. De eerste autonome watertaxi – bestuurd door de software van Captain AI – vaart vanaf deze zomer over de Nieuwe Maas. En de door RAMLAB 3d geprinte scheepsschroef hing een jaar geleden al onder een sleepboot. Wat je volgens nodig hebt om te innoveren: een goed idee en de juiste samenwerking. En een beetje lef natuurlijk.

Zorg voor kennis van zaken, weet wat de nieuwste technologieën opleveren

Waar begin je? Hoe kom je op een goed idee? Wij beginnen meestal bij het inwinnen van kennis over opkomende technologieën: Wat is 3d printen? Wat is kunstmatige intelligentie? Waar ligt de grootste waarde die opkomende technieken kunnen leveren? De antwoorden op deze vragen combineren we met wat we om ons heen zien door ons af te vragen waar we efficiënter kunnen werken. Of waar we het leven een stukje makkelijker kunnen maken.

Doe het niet alleen: Vraag niet hoe, maar wie jouw idee gaat realiseren

Vanaf dan is het zoeken naar hoe we het mogelijk maken, of eerder wie het mogelijk gaat maken. Hierin is samenwerking van cruciaal belang. Allen komen we er niet: Je hebt meer kennis en middelen nodig om het te realiseren. Dat betekent dat je de knappe koppen moet vinden en de andere partijen die willen innoveren. Gelukkig zijn die er. De autonome watertaxi heeft al zes verschillende partijen nodig om het mogelijk te maken: KPN, Watertaxi Rotterdam, Captain AI gesteund door V-Step en Post&Co en Havenbedrijf Rotterdam waar Captain AI ook toegang heeft tot hun RPA3 vaartuig. ‘s Werelds eerste 3d geprinte schroef van RAMLAB komt voort uit een consortium van 30 partners waar o.a. Damen, Havenbedrijf Rotterdam en natuurlijk InnovationQuarter een belangrijke rol hebben gespeeld. De juiste partijen zijn in regio Rotterdam zeker te vinden!

Vind de partijen die innovatie kunnen versnellen met de juiste middelen

Ook qua funding zijn middelen beschikbaar. Wanneer je een goed idee hebt, zijn er verschillende partijen die je kunnen helpen. Denk daarbij aan Uniiq en het Rotterdam Port Fund. Deze partijen zorgen er voor dat elk goed idee uitgewerkt en opgeschaald kan worden.

Kortom, hoe maak je die eerste stap in innoveren?

  1. Zorg voor kennis van zaken, weet wat de nieuwste technologieën opleveren
  2. Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen jouw idee te realiseren, doe het niet alleen!
  3. Vind de partijen die jouw innovatie kunnen versnellen.

Kom langs!

Begin met kennis: Volg tijdens het Navingo Career Event de Machine Learning workshop van RDM Next en zet je eerste voet aan boord van de – bijna – autonome watertaxi. Volg RDM Next op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze volgende ontwikkelingen.

 

Vincent Wegener van RDM Next