Philip Roos PortXL Maritime Delta

Blog: Innovaties, ambities en aanpassingsvermogen in een roerige tijd

Innovaties, ambities en aanpassingsvermogen in een roerige tijd

Wat belangrijk is in deze tijd om samen schouder aan schouder te blijven staan om ons door de coronacrisis heen te slaan. Kippenvel kreeg ik dan ook toen de haven van Rotterdam al toeterend van zich deed spreken als steunbetuiging voor de regio. In deze wereldhaven beweegt een kleine organisatie met torenhoge ambities, PortXL – de 1ste Haven & Maritieme Accelerator in de wereld.

Via het buitenland, studies in Groningen en Londen, 5 jaar werken voor Heerema Marine Contractors ben ik terug in de stad waar het voor mij allemaal begon: Rotterdam! Sinds 2 jaar werk ik voor de jonge organisatie PortXL. PortXL zoekt wereldwijd naar innovatieve startups and scale-ups die hun technologie willen ontwikkelen in de Rotterdamse haven met onze partners (Van Oord, Port of Rotterdam, Vopak, Shell etc.).

De vraag vanuit InnovationQuarter om een blog te schrijven of en hoe de coronacrisis mijn werkzaamheden beïnvloedt, had niet op een ‘beter’ moment kunnen komen. Acht maanden lang hebben we met man en macht gewerkt om 2500 innovatieve bedrijven te vinden, spreken, analyseren en uiteindelijk te selecteren om zich hier in Rotterdam te gaan vestigen. 10 startups en 17 scale-ups zouden half maart ons intensieve 3 maanden programma starten in de regio. Kort voor de start van dit programma werden ook in Nederland de eerste landelijke corona-maatregelen genomen. Een enorme domper maar de enige juiste beslissing, gezondheid gaat boven alles. In het team heb ik een enorme veerkracht en aanpassingsvermogen gezien om deze tegenslag om te zetten in nieuwe kansen. Vijf dagen na de eerste landelijke beperkingen, startte ons programma digitaal en hadden we onze eerste digitale meeting met 46 gemotiveerde ondernemers verspreid over 7 verschillende tijdszones.

Een van de krachten van PortXL is het verbinden van de verschillende partijen in het havengebied. Gedreven ondernemers en creatieve partners weten hun digitale weg heel goed te vinden met elkaar en in mogelijkheden te denken. Het is zeer inspirerend om te zien dat de eerste samenwerkingen inmiddels al getekend worden. Hoewel ook wij weten dat de huidige werkzaamheden en het operationeel houden van de haven voorrang heeft, is het mooi om te zien dat er nog steeds kansen liggen voor vernieuwing en verduurzaming. Of het nou gaat om blockchain (T-Mining), het optimaliseren van terminals (e-Yard) of het direct kunnen testen van de water kwaliteit (Water Lens) al deze mogelijkheden blijken ook in tijden van crisis interessant voor de haven. Uiteraard zien wij ook de andere kant van de medaille waarbij budgetten worden terug geschroefd, er vertraging optreedt en de moeilijkheid om de juiste experts te vinden die deze partijen echt verder kunnen helpen.

Binnen PortXL worden wij uiteraard ook geraakt door de crisis. Wij gingen ons eerste jubileum jaar in met een enorme ambitie om de innovatieve havenwereld te veroveren. Het team werd de afgelopen maanden versterkt en is gegroeid met 35% om deze ambities te laten slagen. Door de crisis moeten een aantal van deze plannen nu langer wachten. Fantastisch om te zien dat onze Rotterdamse partners ons blijven steunen en dat de eerste aflopende contracten inmiddels verlengd zullen gaan worden. Daarnaast zien wij een groeiende interesse in onze werkzaamheden van internationale havens. En ook de Europese Unie heeft inmiddels hun licht op PortXL gericht.

Wij als PortXL willen naast alle internationale interesse onze impact ook in Rotterdam vergroten. Wij ontwikkelen op dit moment verschillende mogelijkheden met (hopelijk) als eerste klapper een digitaal evenement eind juni voor maximaal 2000 man. Als u geïnspireerd wilt raken door haven innovaties en het PortXL netwerk, dan raad ik u aan om onze website (www.portxl.org) of LinkedIn pagina goed in de gaten te houden. Hier vindt u ook de informatie over onze start-ups en scale-ups van dit en voorgaande jaren.

Innovatie loont, inspireert, maakt u creatief en brengt ook zeker afdelingen bij elkaar.
Heel veel succes in deze uitdagende periode!

Philip Roos
Senior Acceleration manager